Ska du ut och resa i sommar? Underbart! Finns det egentligen något härligare än att komma bort en stund med familjen? 

Tyvärr tycker även inbrottstjuvar att det är underbart att ni är ute och reser. Det blir så mycket lättare att bryta sig in då. I den här texten hittar du tips och råd om hur du förebygger inbrott samt vad du mer ska tänka på innan du reser.

 

Tips: Hur förebygger jag inbrott under resan?

Det finns några saker som du kan göra för att förebygga ett inbrott hos dig.

 

  1. Installera lampor med timer eller koppla din elektronik till din telefon så att du kan styra, tända och släcka lampor och TV. Har du en Apple-TV kan du enkelt styra den med hjälp av din iPhone så länge TVn har tillgång till internet. 
  2. Installera en rörelsestyrd lampa i trädgården eller verandan. Tjuvar vill inte gärna agera i starkt ljus där de kan bli sedda. En sådan lampa tillkallar även uppmärksamhet hos grannar.
  3. Berätta inte att ni ska åka till någon annan än familj och en granne du litar på. Ryktet om att ni är bortresta ska inte komma ut.
  4. Posta inte bilder på sociala medier, vänta tills du kommer hem. Även detta pga att folk inte ska förstå att din fastighet nu är tom.
  5. Be någon granne att hålla utkik och ta in posten. En överfylld brevlåda skvallrar om att du förmodligen är bortrest.
  1. Be någon flytta in. Har du någon som kan tänka sig att “flytta in” i din lägenhet/ hus när du är borta? På så sätt blir inte fastigheten tom och någon annan som du litar på får ett miljöombyte för några dagar. Låna gärna ut din bil också så att den rör på sig.

Gör fastigheten ointressant

 

 Hur gör man då för att den egna fastigheten ska se så oinbjudande som möjligt? Här kommer några tips!

  1. Installera larm, inte bara har du ett skydd som åberopar säkerhetsvakter, du kan även sätta upp skyltar som intygar att ditt hem är larmat. Dessa skyltar är oftast avskräckande.
  2. Sätt upp en “varning för hunden-skylt” även om du inte har någon hund. Även här av samma anledning. Inbrottstjuvar väljer inte gärna hem med hundar.
  3. Ha inga stöldbegärliga föremål synliga från fönstret. Sätt gärna upp insynsskydd.
  4. Lägg ut barnsaker. Även om du inte har barn kan du till exempel lägga ut en boll eller liknande på gräsmattan. Statistiskt sätt undviker många inbrottstjuvar hem med barn och hundar.
  5. Ta bort lyxiga föremål från trädgård/ uterum. Vad du har för saker skvallrar gärna om din ekonomiska status. Vill du göra ditt hus ointressant bör du inte visa upp en 10.000 kronors grill eller liknande. Ta in den i ett förråd eller in i huset där det inte finns någon insyn.

 

Så minskar du skadan vid inbrott

Om det trots allt skulle bli inbrott hos dig när du är borta kan du minska skadan av inbrottet genom att:

 

  1. Förvara dina värdefullaste saker hemma. Ha dem hos en vän eller familjemedlem som du litar på så länge. Om inbrottstjuven ändå bryter sig in, blir inget av större värde stulet.

Teckna en hemförsäkring. Kolla igenom vad som gäller när du är ute och reser. Vissa hemförsäkringar går ut om du är borta mer än 45 dagar. Ska du vara borta i mer än 45 dagar kan du komplettera din hemförsäkring med ett 45+ reseskydd.