Matsvinn är ett växande problem i dagens värld, men med några enkla strategier är det möjligt att avsevärt minska mängden matsvinn varje dag. Det hjälper både din plånbok och miljön. Läs mer om miljö och klimat på https://aktuellmiljo.se/. I det här blogginlägget går vi igenom några enkla tips som kan hjälpa dig att minska matsvinnet och samtidigt spara pengar.

1. Planera dina måltider för veckan – Genom att planera vad du ska äta varje dag kan du se till att all mat du köper faktiskt används och inte hamnar i papperskorgen. Det hjälper också med budgeteringen eftersom det innebär att du inte köper för mycket mat och slösar bort den senare.

2. Köp bara det du behöver – Innan du går till snabbköpet, inventera vilken mat som redan finns i ditt skafferi eller kylskåp. Detta kan hjälpa till att säkerställa att du inte spenderar pengar på extra föremål som kanske inte kan användas innan de löper ut. När du handlar bör du också försöka hålla dig till att bara köpa det du behöver.

3. Förvara maten på rätt sätt – Att förvara din mat på rätt sätt kan hjälpa till att förhindra förstörelse och minska avfallet. Förvara frukt och grönsaker separat från andra föremål eftersom de lätt kan förorena varandra om de förvaras felaktigt. När du förvarar ömtåliga varor som t.ex kött eller mejeriprodukter, se till att kontrollera deras utgångsdatum ofta och använd dem innan de går ut.

4. Frys in eller förvara överflödig mat – Om du har för mycket färskvaror, prova att frysa in den för senare användning. Detta kommer att säkerställa att det inte slocknar innan du har en chans att äta det, vilket minskar mängden matsvinn över tiden.