När vi åldras tenderar våra ben att bli ömtåligare och benägna att skadas. Det är därför benstyrkan är så viktig – det är nyckeln till hälsosamt åldrande. Styrketräning i alla åldrar är avgörande för att bibehålla starka ben eftersom det hjälper till att bygga bentäthet och minska risken för frakturer, benskörhet och andra bensjukdomar. Med några enkla övningar och livsstilsjusteringar kan du börja förbättra din benhälsa direkt.

Träning är viktigt

Träning är en viktig del av alla träningsprogram. Träning hjälper till att stimulera produktionen av nya ben och ökar muskelmassan, vilket förbättrar balansen och stabiliteten. Viktbärande övningar som löpning, hopprep och promenader är bra för att öka din benhälsa – de hjälper till att öka bentätheten genom att ge extra styrka till benen.

Hälsosam och varierad kost

Ett av de viktigaste stegen du kan ta för att förbättra benhälsan är att äta en balanserad och varierad kost. Att äta mat rik på kalcium, vitamin D, magnesium och fosfor kan hjälpa till att stärka benen och minska risken för benskörhet. Mat som t.ex mejeriprodukter, bladgrönt och berikade spannmål är alla utmärkta källor till dessa viktiga näringsämnen.

Kosttillskott

D-vitamin och kalciumtillskott kan också vara till hjälp för att förbättra benhälsan, speciellt om du inte kan få tillräckligt med dessa näringsämnen enbart genom kosten. Tala med din läkare innan du tar några kosttillskott eftersom det kan finnas andra faktorer att ta hänsyn till först.

Sluta röka

Rökning har kopplats till en högre risk för benskörhet och andra bensjukdomar enligt på seniorporten.se. Det är därför det är viktigt att sluta röka om du försöker förbättra din benhälsa.

Få tillräckligt med sömn

Det är viktigt att få tillräckligt med sömn för att bibehålla god fysisk och mental hälsa, inklusive benhälsa. Sömnbrist kan störa kroppens naturliga produktion av hormoner som hjälper till att bygga upp friska ben, så se till att du får en god natts sömn varje natt.