Pepp inför SHL-säsongen 2024/2025

Nu när vi närmar oss starten av SHL-säsongen 2024/2025 är förväntningarna skyhöga. Förra säsongen bjöd på otaliga överraskningar och spänning in i det sista, med en final som var fylld av dramatik. Skellefteå AIK tog hem mästartiteln efter en stark insats i slutspelet, där de överträffade många förväntningar. Rögle BK stod för en av de största överraskningarna när de tog sig hela vägen till final genom att besegra både Färjestad och Växjö i slutspelet. Det var ett slutspel fyllt av överraskningar som få hade kunnat förutse.

Frågan inför den nya säsongen är om vi kommer att få se samma nivå av dramatik och oförutsägbarhet som förra året. Flera lag är hungriga på revansch, och konkurrensen om att få lyfta Le Mat-pokalen har aldrig varit hårdare. Oavsett om du är ett inbitet fan eller en nybliven SHL-entusiast, finns det gott om anledningar att följa årets säsong. Här kan du Se hela spelschemat för SHL säsongen 24/25 och börja planera vilka matcher du inte får missa!

Summering av säsongen 2023/2024

Den gångna säsongen var full av spännande vändningar. Färjestad BK dominerade grundserien och slutade på första plats med imponerande 104 poäng, följt av Växjö Lakers som kom tvåa med 99 poäng. Trots detta var det Skellefteå AIK, som landade på en tredjeplats med 97 poäng, som till slut gick hela vägen och tog hem guldet. Deras stabila prestation genom hela slutspelet bevisade att placeringen i grundserien inte alltid speglar vilka som står som segrare i slutändan.

Slutspelet var en riktig nagelbitare. Rögle BK, som knappt lyckades ta sig till slutspel med en niondeplats, överraskade alla genom att eliminera både Färjestad och Växjö, två av favoriterna, på sin väg mot finalen. Även om deras resa slutade med en förlust mot Skellefteå, visade Rögle att allt är möjligt när det kommer till slutspelshockey.

På botten av tabellen var det dock tufft för IK Oskarshamn, som slutade sist och tvingades kvala för att hålla sig kvar i SHL. Tyvärr förlorade de mot HV71, vilket innebar att Oskarshamn åkte ner till HockeyAllsvenskan och Brynäs tar deras plats i SHL säsongen 2024/2025.

Vilka lag deltar i SHL 2024/2025?

Följande lag kommer att kämpa om titeln den här säsongen:

  • Brynäs IF (Gävle, Monitor ERP Arena)
  • Frölunda HC (Göteborg, Scandinavium)
  • Färjestad BK (Karlstad, Löfbergs Arena)
  • HV71 (Jönköping, Husqvarna Garden)
  • Leksands IF (Leksand, Tegera Arena)
  • Linköping HC (Linköping, Saab Arena)
  • Luleå HF (Luleå, Coop Norrbotten Arena)
  • Malmö Redhawks (Malmö, Malmö Arena)
  • Modo Hockey (Örnsköldsvik, Hägglunds Arena)
  • Rögle BK (Ängelholm, Catena Arena)
  • Skellefteå AIK (Skellefteå, Skellefteå Kraft Arena)
  • Timrå IK (Timrå, NHC Arena)
  • Växjö Lakers (Växjö, Vida Arena)
  • Örebro HK (Örebro, Behrn Arena)

Hur spelas SHL?

SHL består av 14 lag som möts i en grundserie där varje lag spelar totalt 52 matcher. Efter grundserien kvalificerar sig de sex bästa lagen direkt till kvartsfinal, medan lagen på plats sju till tio spelar ett play-in för att nå slutspelet. De två lag som slutar sist i tabellen tvingas spela kval för att behålla sin plats i SHL.

Slutspelet avgörs i bäst av sju matcher, vilket innebär att det lag som först vinner fyra matcher går vidare till nästa omgång. Till slut står endast två lag kvar, och vinnaren av finalen blir korad till svenska mästare i ishockey.

Vilka är favoriterna inför säsongen 2024/2025?

Efter förra säsongens imponerande prestation är Skellefteå AIK definitivt en av de stora favoriterna inför den kommande säsongen. Trots att de slutade trea i grundserien förra året visade de att de är starkast när det verkligen gäller. Med en solid trupp och självförtroendet som mästartiteln ger, är de redo att försvara sitt guld.

Färjestad BK, som var dominanta i grundserien 2023/2024, kommer även i år att vara en av toppkandidaterna. Deras bredd och starka laginsats gör dem till ett lag att räkna med varje säsong. Växjö Lakers, som slutade tvåa i grundserien och har vunnit SHL två gånger de senaste fem åren, är även de en stark utmanare.

Rögle BK, som överraskade alla med sin finalplats förra säsongen, kan mycket väl återigen blanda sig i striden om guldet, liksom Frölunda HC, som alltid är med och slåss i toppen av tabellen.