Radon – har du hört talas om det? Det är en osynlig och luktfri gas som kan gömma sig i ditt hem utan att du märker det. Även om den är omöjlig att upptäcka med sinnena kan den utgöra en allvarlig hälsorisk om den inte hanteras. I Sverige finns uppskattningsvis 400 000 bostäder med förhöjda radonhalter, och varje år orsakar radon cirka 500 fall av lungcancer. Men det finns goda nyheter: med en enkel radonmätning kan du skydda dig och din familj.

Radon är en radioaktiv gas som uppstår när radium bryts ner i marken. Den kan sippra in i byggnader genom sprickor i grunden, rörgenomföringar eller via vissa byggmaterial. Gasen är farlig eftersom den kan ansamlas i inomhusluften och vid långvarig exponering ökar risken för lungcancer. Faktum är att radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer i Sverige, efter rökning.

Hur mäter man radon?
Att mäta radon är enkelt och kan göras av dig själv. Börja med att beställa radondosor från ett ackrediterat företag. Placera dosorna i olika rum enligt instruktionerna och låt dem vara där i minst 60 dagar, helst under eldningssäsongen (1 oktober till 30 april). När mätningen är klar skickar du tillbaka dosorna för analys. Inom en vecka får du resultaten och kan se om radonhalten i ditt hem ligger över den rekommenderade gränsen på 200 Bq/m³.

När är det viktigt att mäta radon?

  • Vid köp eller försäljning av en bostad.
  • Efter renoveringar eller tillbyggnader.
  • Vid förändringar i ventilation eller uppvärmningssystem.
  • Vid nybyggnation.
  • Om det gått mer än 10 år sedan senaste mätningen eller om du misstänker att det finns radon i hemmet.

Om radonhalten är för hög finns det åtgärder att vidta. Ventilation kan förbättras, sprickor kan tätas och i vissa fall kan en radonsug installeras. Att vara proaktiv och genomföra en radonmätning är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att säkerställa att din inomhusmiljö är trygg och hälsosam.

Radonmätning är en liten investering för din hälsa och ditt hem. Se till att göra mätningen och vidta åtgärder vid behov – det kan göra en livsviktig skillnad.